Ringwood, MELBOURNE

after_small_2_1
  • after_small_2_1
  • after_small_3_0
  • after_small_4_0
  • after_small_5_0
  • after_small_6_0
  • after_small_0
  • before_1_4
  • before_2_1
  • before_4_1
  • before_5_0
Ringwood, MELBOURNE

Challenge

This development application for 9 townhouses required the removal of 35 native trees from a site within a significant landscape overlay and attracted 33 objections from local residents.

Solution

The site was densely vegetated when the project begun in 2015 and the CS team firstly appointed a reputable local arborist to document the location, size and designate a retention value to each tree. This exercise was completed before any drawing concepts were completed by the architect so that as many of the high retention native trees as possible could be incorporated around the development and within the design response. The development still required the removal of native trees that were centrally located on site and could not be feasibly retained as part of the development. However, the team demonstrated an excellent attempt to retain as many trees as possible on the site given the significant landscape overlay designation and the approval of the application by council is demonstrative of the diligent approach to the design response adopted by the team. The result was the client achieved their required dwelling yield on the site and avoided a lengthy VCAT appeal that would have been required if vegetation retention was not the centrepiece of the design response from the outset of the project.